slidesslidesslidesslidesslidesslidesslidesslides
Home НАША ГРОМАДА Словіта
Ukrainian (UA)
slovita

Слові́та — село в Золочівському районі Львівської області.

Село є центром Словітської сільської ради, якій підпорядковані села ЯкторівМазів та хутір Малинна. Чисельність населення становить 928 осіб.

 

Розташоване біля шосе Львів — Тернопіль за 45 км на схід від м. Львова і за 25 км на захід від м. Золочева.

Село Словіта розташоване на схилах північної частини Подільської висоти, що носить назву Гологори. Якщо дивитися з низовини Грядового Побужжя, то північна частина Поділля має вигляд гірського хребта з крутими схилами, які підносяться над низовиною на 150—200 метрів місцями — словітський ліс (місце Марії-Терези) 450 метрів над рівнем моря. Гологори є вододільним хребтом між двома басейнами Балтійського і Чорного морів. На північ від села знаходиться низовина Грядового Побужжя, яка має вигляд горбистої рівнини. В межах села бере початок річка Перегноївка, яка впадає в річку Полтву.

Низовина Грядового Побужжя вкрита полями та сіножатями, а Північна частина Подільської висоти, на якій і розташоване село вкрита мішаними лісами. Надзвичайно дивовижно-красиву картину спостерігають жителі села, споглядаючи безмежні простори низовини на якій до самого обрію, як маяки, виблискують куполи церков навколо яких, немов дітки біля матері, гуртуються хатини сіл таких як Кривичі, Перегноїв, Балучин та інші.

Красиві мішані ліси, де переважає бук, граб, сосна, ялина, береза споконвіку дарують жителям різноманітні гриби, суницю, ожину, малину, лікарські трави, цілюще повітря, і в той же час створюють унікальні кліматичні умови саме для словітчан.

З корисних копалин є великі поклади білого та жовтого піску, глини, піщаного та іншого каменю. Переважають сірі підзолені ґрунти, є карбонатні та лучні чорноземи, незначна частина торфово-болотняних ґрунтів. Не можна не згадати і численні словітські джерела, наповнені унікальною, кришталево-чистою водою.

На південно-східній стороні від села бере початок річка Тура, права притока Гнилої Липи.